Skal vi have hund?
Inden man anskaffer sig en hund, er der en del ting, man bør overveje. Fx har vi/jeg tid til en hund, har vi/jeg råd til at have hund, hvad betyder det for vores planer mht ferie og rejser, hvilken race er rigtig for os – ikke alle ”modehunde” (chihuahua, fransk bulldog, engelsk bulldog, engelsk staffordshire terrier osv) er rigtige for en førstegangshundeejer, har vi/jeg plads og tid til den race vi drømmer om, hvor skal hunden komme fra (hvalp fra kennel eller stueopdræt, eller en omplaceringshund), kan den hund vi drømmer om være sammen med vores andre dyr (fx kat), har vi/jeg ekstra tid i starten til en hvalp? – og sikkert mange andre spørgsmål også! Det bør altså ikke være en impulsiv beslutning at anskaffe sig en hund, det bør være en velovervejet og fælles beslutning for hele familien.
Har man børn, bør man som forældre altid have det primære ansvar for hunden. Selvfølgelig bør alle i familien tage del i hundens liv og være med til at skabe de perfekte rammer for det nye familiemedlem, men børns interesse blegner som regel med tiden. Det at anskaffe sig en hund er et stort ansvar, som forpligter i hele hundens levetid! I dag er den gennemsnitlige levealder for en hund ca. 13 år. De store racer (fx grand danois, new foundlænder og berner sennen) bliver ikke så gamle- omkring 7-8 år, mens de små racer tit bliver ældre end de 13 år.
Den første tid med hvalpen.
Når man har fået hvalpen hjem, er de første 16 uger af dens liv den vigtigste periode overhovedet, når det gælder om at socialisere hvalpen. Indtil hvalpen er 16 uger er den meget naiv og modtagelig overfor nye indtryk, den vil have en masse gå-på-mod, selvtillid og lyst til at udforske verden, når den fylder 16 uger, vil den naturligt blive lidt mere forsigtig i sin tilgang til omverdenen. Jo flere gode oplevelser hvalpen får i de første 4 måneder af sit liv med andre hunde og mennesker, des mere velfungerende og social vil den ende med at blive som voksen hund. Socialiseringen bør derfor starte med det samme hvalpen ankommer til sit nye hjem (som regel som 8 uger gammel). Du skal ikke være nervøs for at lade hvalpen hilse på andre hunde og lade den komme ud og gå tur ”i den virkelige verden”. Vi oplever desværre ofte at folk holder hvalpen i haven og ikke lader den hilse på andre hunde før den har fået sin anden vaccine som 12 uger, da de er bange for at hvalpen bliver syg. Dette er en myte, som mange mennesker desværre stadig opfatter som rigtig. Hvis hvalpens mor har været regelmæssigt vaccineret (så får hvalpen beskyttelse gennem modermælkens antistoffer) og hvalpen har fået sin første vaccine som 6-8 uger gammel er den fuldt ud beskyttet indtil den er 12 uger, og kan derfor sagtens komme ud og opleve verden. Holder man hvalpen isoleret indtil den er 12 uger, går den glip af en hel måneds vigtige oplevelser, dette kan være med til at hvalpen bliver mere sky eller bange senere hen – især hvis du samler hvalpen op hver gang i møder en fremmed hund på gåturen, så risikerer man at hvalpen bliver bange for at møde andre hunde, og dette kan senere hen føre til at den vil være aggressiv overfor dem.
Læs mere i Dyrefondet pjece ”Hvalpen skal socialiseres – kort fortalt” som kan rekvireres gratis hos os på klinikken eller via Dyrefondets hjemmeside. Du kan også hente en gratis ”pakke” med alle de pjecer som man får brug får som ny hvalpeejer – pakken indeholder desuden klistermærket med teksten ”levende dyr i hjemmet” til din hoveddør, så hunden kan reddes ud i tilfælde af brand når den er alene hjemme og et særligt dyresikringskort du kan gemme i din pung, i tilfælde af, der sker dig noget. Pakken og pjecen er gratis både for private, opdrættere, hundetrænere og dyreklinikker og kan bestilles her:
http://dyrefondet.dk/
Hvis du har spørgsmål ang. det at anskaffe sig en hund, den første tid med hunden, renlighedstræning, at lære hunden at være alene hjemme, hunderegler (lovpligtig ansvarsforsikring, mærkning osv), børn og hunde, eller nogen andre ting er du altid velkommen hos os på klinikken.
Er der børn i familien?
Måske kender du/I allerede projektet "Hej Hund"? Det blev lanceret i 2006 og har til formål at styrke forholdet mellem hund og børn, og derved forebygge bidskader. Projektet består af en forældrevejledning, en cd-rom med et interaktivt spil for børn i alderen 3-8 år (men ældre børn kan også spille det) samt en hjemmeside med informationer om projektet, hundens adfærd, kropssprog og signaler, samt gode råd om interaktionen mellem børn og hunde. På hjemmesiden kan I også finde gode råd til hvilken race I skal vælge som familie, og se hvordan I kan bestille Hej Hund spillet fra den Danske Dyrlægeforening. Du kan finde "Hej Hund"'s hjemmeside her:
www.hej-hund.dk